Viikko hormiasennuksen parissa - RestaKoti

Viikko hormiasennuksen parissa

Tällä kertaa asentajien kynät ovat sauhunneet ja on aika heittäytyä asennuksen matkaan. Hieman taustaa kirjoittajista:

Asennuspari 1 JKL:

 • Vuosi yhteistä taivalta takana
 • Asiakkaiden mielestä veljeksiä
 • Urheilutaustaisia kilpailuhenkisiä köriläitä
 • Nopeimmat ja komeimmat blehat
 • Työalueena Keski-Suomi
 • Mottona: hiukset on hidaste

Markus Leppänen (etualalla kuvassa)

 • Työskennellyt 4 vuotta RestaKodilla kattohuoltojen ja hormisaneerauksien parissa
 • Viimeiset kaksi vuotta tehnyt hormipinnoituksia
 • Vuoden 2017 hormipinnoittaja

Miika Keski-Korpi

 • Työskennellyt 1,5 vuotta RestaKodilla kattohuoltojen ja hormisaneerauksien parissa.
 • Kulunut vuosi on pyörähtänyt hormisaneerauksien parissa

Työviikko käynnistyi maanantaina normaaliin tapaan aamupalaverilla Jyväskylän toimipisteessämme, jossa kävimme viikon suunnitelmat läpi. Työviikolla matkustelua tulisi työmaille ympäri Keski-Suomea. Aamupalaverin jälkeen heitettiin työvaatteet niskaan ja otettiin suunta kohti baanaa. Sen verran huolellisesti tulevia työviikkoja suunnitellaan, että auto oli pakattu valmiiksi jo edellisviikon lopussa, joten siitä ei tarvinnut murehtia. Kilometrejä nielleen luottoratsun nokka suuntasi kohti Mänttää, josta viikko käynnistyi ensimmäisellä työmaalla. Näissä hommissa on syytä muistaa, että ilman eväitä ei pärjää, joten kävimme tankkaamassa matkaan proteiinipitoista evästä, jotta fyysiset hommat jaksaa suorittaa kunnialla loppuun ilman väsymystä.

Työmailla työt käynnistyvät välittömästi, jotta työtehokkuus saadaan pidettyä yllä koko päivän ajan. Ensimmäisenä Markus lähti suojaamaan tulisijoja samalla kuin Miika huolehti pinnoitusvälineiden valmistelusta. Kun tulisijat oli suojattu oli vuorossa hormien nuohous, joka on tarpeellista tehdä huolellisesti, jotta pinnoitusmassalle saadaan paras mahdollinen tartuntapinta. Nuohouksen jälkeen hormien pohjat imuroidaan nuohousjätteestä ja tämän jälkeen valmistaudutaan massauksen suorittamiseen.

Kuten monesti kohteissa, pientä lisävaivaa aiheutui piipun yläpään irronneista väliseinäkivistä, jotka olivat heikosti kiinni. Tähän jouduimme soveltamaan innovatiivista ratkaisua ja tukemaan hormin seinät lankkujen avulla, jotta ne eivät massausta suorittaessa olisi sortuneet. Massaus saatiin suoritettua kunnialla läpi ja priimaahan siitä saatiin taas aikaiseksi plus yksi tyytyväinen asiakas taas enemmän. Kiitollisena asiakas tarjosi kahvit ja niiden jälkeen oli aika jatkaa matkaa eteenpäin kohti seuraavaa työmaata, jossa työt suoritettiin ongelmitta läpi. Tämän jälkeen kello alkoikin olla jo sen verran, että oli aika lähteä hallille huoltamaan ja valmistelemaan työvälineet huomista varten.

Tiistai alkoi lumisissa merkeissä ja lunta olikin satanut taivaan täydeltä roima määrä. Tämähän ei mieltä lannistanut vaan hyppäsimme valmiiksi pakatun auton kyytiin. Työmaalle saavuttiin sovitussa aikataulussa ja työt sujuivat lumipyrystä huolimatta mainiosti. Tällä työmaalla yllätyksenä tuli normaalia suurempi hormi, johon pinnoitus ei tavanomaisesti onnistunut yhdellä hormin saneerauksessa käytettävällä pallolla (pallo on pinnoitusväline, jonka avulla hormisaneerausmassa saadaan painumaan hormin seinämiin ja koloihin). Tässä työssä kekseliäisyys on valttia ja sama ongelma oli tullut vastaan aikaisemminkin, joten hormin massaus suoritettiin kahta palloa rinnakkain käyttämällä ilman ongelmia. Tässäkin kohteessa piipun kunto oli sen verran huono, että se vaati muutamia näppäriä ratkaisuja, joilla piippu saatiin erinomaiseen kuntoon ja ennen kaikkea paloturvalliseksi.

Päivän toisella työmaalla asennuksen kannalta mukavana tekijänä oli se, että auto saatiin ajettua kattotikkaiden läheisyyteen, joka helpotti tavaroiden siirtämistä katolle. Tälläkin kertaa tuloksena priimaa jälkeä ja tyytyväiset asiakkaat. Kotimatkalla kartoitimme viikon tulevien kohteiden aikataulun ja hallilla odotti taas päivittäiset toimenpiteet kaluston suhteen.

Puolivälissä viikkoa mennään ja aika höllätä kaasujalkaa, koska tiedossa olisi tälle päivälle yksi työmaa Keski-Suomen kauneimmaksikin kunnaksi haukutussa Rutalahdessa. Perillä odottikin hieman erilainen yllätys (näihin muuten on opittu varautumaan tässä työssä). Edellispäivien lumisateiden jäljiltä pihat olivat auraamatta ja pihaan vievä tie täysin tukossa lumesta, jonka lisäksi piti vielä selättää melkoinen mäki. Tilanne tuntui mahdottomalta ja autolla ei yksinkertaisesti pystynyt selättämään mäkeä. Onneksi asiakas saapui paikalle ja kysäisi, että kannataisiko kokeilla tuota toista reittiä? Kyllä asentajakin voi tuntea itsensä hölmöksi, kun toinen reitti ei tuottanut mitään ongelmia ja pihaan pääsi vaivatta. Työmaalla odotti mitä mukavimmat asiakkaat, jotka olivat aidosti kiinnostuneita toiminnastamme ja pihalle saapunut auraajakin kiinnostui katselemaan työtä. Tälläkin kertaa työmaan jälkeen asiakkailla oli syytä hymyillä – työ meni täysin nappiin ongelmitta ja jälki loistavaa. Sen verran tyytyväisiä asiakkaat olivat, että tarjosivat ruoat kahveineen onnistuneesta työstä ja sehän hymyilyttää aina asentajaakin eikä Miikan tarvinnut syödä tamperelaisten herkkua eli musta makkaraa kotimatkalla vaikka suurta herkkuahan se onkin ainakin toiselle meistä.

Iltapäivällä odottikin vuoden vaikein tehtävä – blogin kirjoitus, johon Markus oli lupautunut ennen kuin oli edes muistellut milloin viimeksi on tullut tekstiä tuotettua. Tällaisen tekstin tuottamisesta oli helposti vierähtänyt vuosikymmen ja tässä sitä taas kirjoitellaan vaikka vasara toimii kädessä paremmin kuin kynä. Ei ihmekään, että paineet tuntuvat kovemmilta kuin yksikään hormipinnoitustyömaa.

Torstaina päivä käynnistyi kauniissa keväisessä auringon paisteessa kahvihetken parissa asennuspäällikkömme Miika Hämäläisen kanssa. Kahvikeskustelut lainehtivat eteerisistä öljyistä Aki Hintsan kirjaan ja siitä urheilun kautta lasten kasvatukseen. Aika meinasi juosta sen verran, että työmaalle meinasi tulla hoppu. Tällä kertaa suuntana oli Pieksämäki. Matkalla keskustelu jatkui Aki Hintsan kirjasta, jota Hämäläinen meille mainosti. Hyvin pian Citikan kaiuttimista alkoi kuulumaan rauhallisen miehen äänen siivittämänä kyseinen kirja. Kerrankin vuorossa oli työmatka, jolloin molemmat asentajat olivat hiljaa. Sen verran hyvin Hintsan värikkäät elämänvaiheet upposi kuuntelijoihin ja matka sujui kuin siivillä. Tämä antoi myös hyvää tekemistä työmatkoille jatkossakin ja ehkä sieltä saa jotain oppia taottua asentajien paksuihin kalloihin.

Työmaalle päästiin ja tällä kertaa vastaanottokomiteassa odotti häntää heiluttava lähes ylienerginen koiranpentu. Talon isäntä selvensi meille, että kyseessä oli 6 kk vanha koiranpentu, joka juoksikin koko päivän ympäri taloa rapsutuksia kerjäten. Hyvin nopeasti havaittiin astetta suurempi hidaste työmaalla. Katolle kulku oli talon vastakkaisessa päädyssä ja autolla ei sinne päässyt. Lunta oli maassa toista metriä ja asentajien ajatuksissa siinsi hikinen jalkatreeni työkaluston siirtämisessä autolta piipulle. Onneksi pelastus löytyi läheltä, kun isäntä täräytti Valmetinsa tulille ja teki auton mentävän väylän seinätikkaille. Ongelma ratkaistu ja työmaa eteni vauhdikkaasti kohti kahvittelua ja lopputarkastuspöytäkirjan täyttöä – jälleen yksi paloturvallisempi talo Suomessa. Kotimatka eteni nopeasti äänikirjan vauhdittamana, hallilla suoritetut lopputoimenpiteet ja kohti vapaa-ajan viettoa.

Perjantai, viikko finaalissa ja sopiva työmaa valittuna. Lähtökohdat loistavat, mutta eihän se putkeen mennyt. Aamulla töihin lähdettäessä pieni kolari autolla naapurin kanssa, joka veti mieltä matalaksi hallille saapuessa. Tästä ei voinut muuta kuin laittaa päivää uudestaan käyntiin. Hallilla törmäsimme reissuhommissa olleeseen työkaveriimme Ossiin, jonka kanssa oli mukava vaihtaa kuulumiset pitkästä aikaa. Juttutuokion jälkeen suuntana oli Suolahti ja viimeinen työmaa tälle viikolle. Kohteena oli tyypillinen työmaa, jossa isäntä oli pudottanut katolta lumet helpottaakseen meidän töitä. Kun työmaa saatiin taputeltua kuntoon oli aika juhlistaa viikonloppua terveellisen ruoan parissa ja suunnata kohti Suolahden grilliä. Purilaiset vatsassa ja suunta kohti hallia, jossa odottivat huoltotoimenpiteet ja katsaus tulevaan viikkoon.

Viikko paketissa ja aika kiittää lukijoita!

Back to top