Mineriittikaton pinnoitus

Sammaleen ja muun kasvuston poisto mineriittikatolta

Mineriittikatto eli varttikatto oli erittäin suosittu katemateriaali 70- ja 80-luvuilla, mutta vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana niiden huoltoon on alettu kiinnittämään enemmän huomiota. Suurin osa mineriittikatoista sisältää asbestia eli katon pesu-, huolto- tai purkutyöt vaativat asbestityöluvan, jolla varmistetaan, ettei asbestipöly pääse leviämään ympäristöön.

Ilmaston rasituksen seurauksena katteen maalipinta kuluu. Kun katteen pinnasta maali on kulunut ja mineriitin huokoinen rakenne on säälle alttiina, pysyy kate jatkuvasti kosteana. Kosteuden ansiosta pakkasrapautuminen voimistuu ja kate toimii hyvänä kasvualustana sammaleelle, jäkälälle ja muulle kasvustolle.

Vanhan mineriittikaton elinkaarta voidaan jatkaa helposti uudella pinnoitteella. Mineriittikattoa ei tarvitse purkaa sen sisältämän asbestin takia. Vanhalle mineriittikatolle saadaan reilusti lisää käyttöikää, mikäli pinnoitus tehdään riittävän ajoissa! RestaKodin asebestityön ammattilaiset huolehtivat kaikista asbestilain velvotteista.

Mineriittikaton pesu

Katon korkeapainepesu vaatii asbestipurkutyöluvan

Asbestilainsäädäntö muuttui 1.1.2016 ja lain linjauksen mukaan myös asbestia sisältävien julkisivu- ja kattolevyjen pesu vaatii asebestipurkutyöluvan, asianmukaiset suojaukset ja pesuveden talteenoton sekä suodattamisen silloin, kun käytetän yli 50 barin painetta. Pelkästään koti- ja harrastekäyttöön myytävien painepesureiden vedenpaine ylittää helposti 100 baria. Ammattilaisten käyttämä lautaspesuri mineriittikattojen pesuun yltää jopa 400 barin paineeseen, jolla katon pinta saadaan kyllin puhtaaksi uutta pinnoitusta varten. Muuttunut asebestilainsäädäntö vaatii asbestikartoituksen, asbestitöiden ennakkoilmoituksen sekä kirjallisen turvallisuussuunnitelman myös ulkona tehtäville asebestitöille. RestaKoti huolehtii kaikista lain velvotteista ja tekee kartoitus-, ilmoitus- ja suunnitelmatyöt osana mineriittikattojen huoltoa.

Lue lisää asbestilainsäädännön vaatimuksista RestaKodin blogikirjoituksesta.

Ennen katon pesua, talo tai muu kiinteistö, ja pihamaa suojataan huolellisesti niin, että kaikki mineriittikaton pesussa käytettävä vesi saadaan kerättyä talteen ja suodatettua. Myös asukasinformoinnista huolehditaan hyvissäajoin, jotta työt voidaan suorittaa turvallisesti.

Mineriittikaton pesu tehdään korkeapainepesurilla vahingoittamatta mineriittikatetta. Pesulla saadaan katteen pinnasta pois sammal, jäkälä ja muu kasvusto. Korkeapainepesu irroittaa rapautuneen mineriitin pinnan, pinttyneen lian, ilmansaasteet ja irtoavan vanhan maalipinnan. Pesusta syntyvä jätevesi suodatetaan ja käsitellään asianmukaisesti. Huolellisella ja riittävän tehokkaalla pesulla varmistetaan hyvä lopputulos. Pesun suorittaa aina koulutetut asentajamme.

Pesun yhteydessä puhdistetaan vesikourut ja syöksyt sekä huuhdellaan muut tarvittavat pinnat, eli siivoamme aina jälkemme. Pesun aikana vaihdamme tai paikkaamme myös hajonneet mineriittilevyt sekä tarkastamme katteen kiinnitykset. Nousseet naulat kiinnitetään uudelleen tai tilalle vaihdetaan varttiruuvit.

Mineriittikaton kasvuston torjunta-ainekäsittely

Sammalen, jäkälän ja muun kasvuston poisto katolta

Korkeapainepesun jälkeen puhtaaseen tiilikattoon matalapaineruiskulla levitettävä kasvuston torjunta-aine eliminoi tehokkaasti sammaleen, jäkälän ja muiden kasvustojen juuret ja itiöt. Kasvuston torjunta-aine desinfioi tiilipinnat ja muodostaa hyvät pohjat tiilikaton suoja-ainekäsittelylle tai tiilikaton pinnoitukselle.

Kasvuston torjunta-aine on biohajoavaa eikä tuotetta tarvitse huuhdella kattopinnoilta pois. Se soveltuu erinomaisesti jatkuvaan kattohuoltoon. Käsittely voidaan tehdä muutaman vuoden välein sekä uusille, että huolletuille katoille.

Käyttämämme kasvuston torjunta- ja kattopinnoitusaineet ovat ainoita CE-merkitty ja ISO 9001 laatusertifioituja aineita, joille on myönnetty EU-Kukka Ympäristömerkki. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tuotteemme ovat myös ympäristöystävällisiä.

Mineriittikaton pinnoitus (maalaus)

Tyylikästä ilmettä ja pitkää ikää kattopinnoituksella

Huolellisen suojaustyön, pesun, kasvuston torjunta-ainekäsittelyn ja kuivumisen jälkeen katto pinnoitetaan. Kattopinnoite antaa katolle nopean ja edullisen suojan kosteutta, rapautumista ja sammaleen sekä jäkälän kasvua vastaan. Samalla myös katon ulkonäkö kohenee. Pinnoitus pidentää katon elinkaarta ja on hyvä vaihtoehto kattoremontille.

Katon pinnoitus (maalaus) toteutetaan korkeapaineruiskua käyttäen, paksukalvoisella vesiohenteisella 100 % akrylaattimaalilla, joka on vettä ja likaa hylkivä sekä hengittävä mineriittikattopinnoite. Pinnoiteaine on ainutlaatuinen paksukalvopinnoite kuluneille ja huonokuntoisille kuitusementtikatoille. Pinnoitteen koostumus ja molekyylirakenne on suunniteltu siten, että tuote imeytyy ja kiinnittyy erinomaisesti käsiteltävälle pinnalle. Pinnoite on myös erittäin elastinen (jopa 400 %). Tuotteen ominaisuudet on kehitetty ja testattu DIN ISO EN -standardien mukaisesti.

Kattopinnoitetta levitetään katolle kaksi tasaista kerrosta. Elastinen pinnoite takaa erinomaisen tarttuvuuden mineriittikatteeseen ja kestävyyden UV-säteilyä, kulumista sekä erilaisia lämpötilavaihteluja vastaan. Pinnoituksen avulla mineriittikaton elinkaari pitenee huomattavasti.

Back to top