Kattopinnoittajan kesäpäiväkirja osa 1 - Kevättä rinnassa - RestaKoti

Kattopinnoittajan kesäpäiväkirja osa 1 – Kevättä rinnassa

Kevättä kuvataan perinteisesti kauniina vuodenaikana, jolloin aurinko paistaa, linnut laulavat, purot solisevat ja suloinen maamyyrä kaivautuu kolostaan unihiekkaa silmistään ravistellen. Vaikka toistaiseksi edellä mainittuja asioita ei ole vielä hirveästi näkynyt, eikä kevät ole vielä täysin alkanut, viimeisten lumien sulamista ja kesän alkamista odottelen tällä hetkellä enemmän kuin Kärpät odotti Kanada-maljaa.

Kesän tuloa odottelen siksi, koska sen myötä alkavat myös kattopinnoitushommat.  Minun nimeni on Juuso Tauriainen ja toimin tulevan kesän kattopinnoittajana RestaKodilla. Olen 22-vuotias nuorekas miehenalku Keski-Suomesta, mutta jo muutaman vuoden olen asuttanut tätä Toripolliisin kuuluisaksi tekemää pitäjää: Oulua.  Aloitin hommat RestaKodilla viime kesänä Seinäjoella ja vaikka kesän alussa toiminta oli osaltani jähmeämpää kuin pakastettu piimä, loppukesä meni sen verran hyvin, että se poiki jatkosopimuksen myös tälle kesälle. Vanhan sanonnan mukaan mies voi lähteä Etelä-Pohjanmaalta, mutta Etelä-Pohjanmaa ei lähde miehestä. Yritän todistaa tämän sanonnan vääräksi vaihtamalla viime kesäisen Seinäjoen toimipisteen tulevana kesänä Oulun vastaavaan.

Olen harrastanut blogikirjoittelua muutaman vuoden ja tästä syystä minulle tarjottiin ensi kesäksi täytettäväksi isot saappaat, sillä hommassa on likipitäen yhtä iso vastuu kuin Amerikan Presidentillä. Tartuin tilaisuuteen kaksin käsin kuin pilkkijä jääkairaan ja suostuin mielelläni ensi kesän ajan pitämään tätä blogia. Blogin ajatuksena on seurata kattopinnoittajan työkesää iloineen ja suruineen, kertoa työntekijän näkökulmaa RestaKodin toiminnasta, sekä tuoda esille kattopinnoituksen peruselementtejä. Yksinkertaisimmillaan homman voi kiteyttää niin, että ensin katosta pestään sammalet, jäkälät yms. kuona pois korkeapainepesureilla ja katon kuivuttua se pinnoitetaan uusiksi kattomaalilla. Lopputulos on lähes uutta vastaava. Tapanani on kirjoittaa pilke silmäkulmassa ja tekstit voivat sisältää erikoisia kielikuvia tai lieviä kärjistyksiä, jotka toivon mukaan otetaan huumorilla.

Pinnoituskausi alkaa toukokuun alussa ja siihen on enää muutaman päivän verran aikaa. Viime kesästä viisastuneena odottelen tulevaa pinnoituskautta innokkaammin kuin Väyrynen vaalituloksia, sillä näen tulevan kesän isona mahdollisuutena. Viime kesänä tehdyistä virheistä on opittu ja kokemukset ammennettu tulevaa kesää varten. Asentajan näkökulmasta kesä tarkoittaa paljon työtä ja pitkiä työpäiviä, mutta toisaalta RestaKodilla myös palkkaus on miehen mukainen ja reilu. Kaava on simppeli: mitä enemmän teet töitä ja tulosta syntyy, sitä enemmän tienaat. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että hommat tehdään huonosti, koska hutiloidut pinnoitukset käydään jälkeenpäin korjaamassa. Tämän vuoksi on syytä tehdä kerralla priimaa jälkeä. Kyseisen toimintamallin koen reiluna ja rehellisenä sekä asiakkaan, työntekijän, että firman näkökulmasta.

Palkan lisäksi näin asentajan näkökulmasta työssä motivoi myös monet muut asiat. Koko kesän saa viettää ulkona raittiissa ilmassa, jonka myötä myös fyysinen terveys pysyy hyvin kunnossa. Laihdutuskuuria ei erikseen tarvitse hommata, sillä kilot karisevat mukavasti muutenkin. Raikas ulkoilma ja fyysinen työ myös pitää yllä yleistä hyvinvointia. Työn suola on asiakkaat: kesän mittaan tapaa valtavan määrän uusia ihmisiä ja kuulee erilaisia tarinoita. Pidän ihmisläheisestä työstä ja monesti työn palkitsevin osuus onkin nähdä tyytyväinen asiakas. Olen aiemmin tehnyt tarkkaan säädettyä tehdastyötä ja sen myötä pinnoitushommissa tuntee myös itsensä vapaaksi ja vastuulliseksi. Luovuuttaan saa käyttää, sillä jokainen katto on erilainen ja omalainen haasteensa, johon pitää miettiä erikseen suojattavat kohdat, pesujärjestys ynnä muut seikat.

Ensi kesästä heitän ison toiveen säiden haltijan suuntaan, sillä viime kesänä hommaa vaikeutti osaltaan todella kehnot kelit. Varsinkin heinäkuussa maalaus oli hankalaa, kun vettä satoi koko kuukauden enemmän kuin Noan arkin neitsytmatkalla. Kaiken kaikkiaan suuntaan tulevaan kesään iloisin mielin. Työporukka on osaksi jo tuttua viime kesältä ja läppä lentää kahvihuoneessa varmasti niin hyvin, että jää Raahen bingokerhon vuosikokouskin kakkoseksi. Jatkossa blogi ilmestyy noin kolmen viikon välein ja kesän edetessä pääsee tutustumaan tarkemmin itse työhön ja asioihin sen ympärillä. Pysythän kanavalla, vietetään unohtumaton kesä yhdessä!

-Juuso Tauriainen

Back to top