Katon maalaus - itse tehden vai ammattilaiselta tilaten?

Katon maalaus – peltikaton huoltomaalaus

Hyvin huollettu peltikatto on pitkäikäinen ja hyvännäköinen.

Aivan kuten mikä tahansa katemateriaali myös peltikatto vaatii huoltoa ja puhdistusta. Peltikaton takuu voi olla materiaalista riippuen jopa 50 vuotta ja takuun voimassa pysyminen edellyttää aina oikeita ja säännöllisiä katon huoltotoimenpiteitä. Katon toimivuus varmistetaan vain oikeilla materiaaleilla ja hyvällä kunnossapidolla.

pinnoitettu peltikatto

Katon kunnon tarkastaminen säännöllisesti on tärkein toimenpide pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Sade pitää yleensä katteen pinnan puhtaana, jos katolle kertyvät lehdet ja oksat puhdistetaan katolta ja sadevesijärjestelmästä vuosittain. Mikäli katolle kertyy roskaa ja likaa, pitävät ne katteen kosteana, jolloin vaarana on pinnan korroosio. Lehtijätteestä syntyvä eloperäinen aines eli humus on hyvä kasvualusta kosteutta katolla pidättävälle sammalelle. Lisäksi kattoa rasittavat ympäristötekijät, sijainti esimerkiksi meren rannalla sekä puuston ja auringon vaikutus.

Kun peltikatteen pinta on kunnossa ja puhdas, ei lumi yleensä kerry katolle. Mikäli lunta kuitenkin joudutaan katolta poistamaan, on se tehtävä varovasti pintaa vaurioittamatta. Kolhut, naarmut ja pinnan raapiutuminen altistavat katteen korroosiolle. Maalin irtoaminen, epätasainen haalistuminen, liituuntuminen ja säröily sekä paikalliset naarmut ovat merkkejä pinnoitteen korjaustarpeesta.

Katon maalaus – itse tehden vai ammattilaiselta tilaten?

Vaurioitunut kattopelti ei suojaa kattoa pitkällä aikavälillä enää samalla tavalla kuin ”ehjä” kattopelti. Vaurioista johtuen kattopelti pääsee ruostumaan ehjää pinnoitetta huomattavasti helpommin ja nopeammin. Hilseilevä maali/pinnoite ei vielä tarkoita etteikö katto pitäisi vettä, mutta mitä pidemmälle pinnoitevauriot etenevät, sitä vaikeammaksi myös katon korjaaminen ja maalaaminen tulee. Kun pinnoitevauriot ovat edenneet tarpeeksi pitkälle, on ainoa järkevä vaihtoehto lopulta pellinvaihto tai kattoremontti.

irtoavaa maalia peltikatteessa

Tarkkaa ajankohtaa huoltomaalaukselle on vaikea antaa, koska maalipinnan kestävyyteen vaikuttavat useat seikat. Näitä ovat maalipinnoitteen tyyppi ja väri, ilmastolliset olosuhteet, kaltevuus, rakennustapa ja asennus. Suurimmillaan pinnoitteeseen kohdistuva rasitus on tummilla sävyillä etelänpuoleisella lappeella. Uudelleenmaalauksen yleisimpiä syitä ovat maalipinnan merkittävä värisävyn ja kiillon muutos. Muutoksiin vaikuttavat eniten ilman epäpuhtaudet sekä auringon UV- ja lämpösäteily. Yleissääntönä voidaan sanoa, että tummat sävyt vaativat maalausta aiemmin kuin vaaleat. Ajoissa tehty huoltomaalaus takaa peltikatolle pitkän käyttöiän.

Omatoiminen huoltomaalaus voidaan tehdä, jos pinnoitteen tartunta alustaan on hyvä ja paikallisia vaurioita ei ole. Silloin pohjatöiksi riittää huolellinen korkeapainepesu ja maalaus voidaan suorittaa vesiohenteisella peltikatolle tarkoitetulla maalilla. Tarvittaessa käytetään pohjamaalia. Jos pinnoitteessa kuitenkin on merkittäviä paikallisia vaurioita tai maalipinnoite on epätasaisesti haalistunut, on syytä ottaa yhteys kattomaalausalan asiantuntijaan huollon suunnittelemiseksi. Mitä pidemmälle pinnoitevauriot ovat edenneet, sen tärkeämmäksi nousevat huolella ja ammattimaisesti tehdyt pohjatyöt ennen katon pinnoitusta. Ammattilaisten tuotteilla ja asiantuntijuudella saavutetaan pitkä huoltomaalausväli.

Vain huolellisilla pohjatöillä saadaan kestävä pinnoite

Kun katon pinnassa on vaurioita, ruostetta ja vanha maalipinta alkaa rapistua pois, kannattaa työ antaa ammattilaisten tehtäväksi. Vanha, hilselevä maalikerros tulee poistaa katolta huolellisesti, jotta uusi pinnoitus saadaan pysymään katolla edeltäjäänsä paremmin. Mikäli katossa on ruostuneita kohtia, tulee ne käsitellä asianmukaisesti. Jokainen oikaisu tai lintsaaminen huolellisista pohjatöistä kostautuu maalipinnan käyttövuosissa. Vain tekemällä pohjatyöt kunnolla voidaan päästä pinnoitteen 10-20 vuoden uusintaväliin.

huoltomaalattu katto

Jokaisella peltikatevalmistajalla on tuotteet, joita se suosittelee käytettäväksi. Tuotevalikoimasta löytyvät omat tuotteensa omatoimiseen katon maalaamiseen sekä tuotteet, jotka on tarkoitettu vain ammattilaiskäyttöön. Uusimmat ja laadukkaimmat kaksikomponenttiset epoksipolyuretaanimaalit ovat pitkäikäisiä pinnoitteita vanhoille teräskatteille. Ne on valmistettu markkinoiden parhaista raaka-aineista ja ovat siksi hieman arvokkaampia kuin perinteiset peltikattomaalit. Lisäksi ne on kehitetty ammattilaisten vaativiin tarpeisiin ottaen huomioon nopea työskentelytapa vaikeissakin olosuhteissa, pitkäkestoinen suojaavuus sekä ympäristö- ja käyttäjäystävällisyys.

”Rautakaupassa myytävät kattomaalit ovat pääsääntöisesti vesiohenteisia yksikomponenttimaaleja. Ammattilaiskäyttöön kehitetyt liuotinohenteiset kaksikomponenttimaalit eroavat näistä mm. paremman korroosio- ja UV-suojan sekä kovemman tartuntalujuuden suhteen” kertoo Mikko Mensonen PPT Durelta, joka valmistaa Poradur-kattomaaleja ammattilaiskäyttöön. Poradur on pitkäkestoista suojaavuutta kaipaaviin kohteisiin ja pohjoisen vaativiin käyttöolosuhteisiin kehitetty liuotinohenteinen kaksikomponenttimaali, jonka myynti on suunnattu ammattimaisesti toimiville kattourakoitsijoille. ”Kuten minkä tahansa kattomaalin kanssa, myös Poradurin kohdalla pinnoitusta edeltävät pohjatyöt nousevat arvoonsa kattoa pinnoitettaessa”, jatkaa Mensonen. Koko katon elinkaarikustannuksia ajatellen investointi perusteelliseen ja ammattimaiseen työhön sekä parhaisiin materiaaleihin maksavat itsensä takaisin pidempänä käyttöikänä.

RestaKoti käyttää peltikattopinnoituksissa kaksikomponenttista Poradur-epoksipolyuretaanipinnoitetta. Sitä levitetään katolle korkeapaineruiskulla kaksi kerrosta, joka takaa pinnoitteelle hyvän tarttuvuuden ja markkinoiden parhaan kulutuksenkeston. Kyseisellä pinnoitteella on parhaimmat ominaisuudet mitä epoksi ja polyuretaani voivat antaa; nopea kuivuminen, hyvä kulutuksenkesto ja erityisen hyvä tartunta mm. sähkö- ja kuumasinkittyyn peltiin, teräspeltiin, alumiiniin, rautaan ja kovaan muoviin. Lisäksi pinnoiteaine on erittäin elastinen ja sillä on hyvä korroosionestokyky alhaisillakin kerrosvahvuuksilla.

Lataa maksutta vanhan peltikaton itsehuolto-opas

Back to top