Hormin massaus, Piipun muuraus, Piipun korjaus Espoo, Vantaa, Turku

RestaKodin hormipinnoitus

Asutko 80-luvulla tai sitä aikaisemmin rakennetussa omakotitalossa, jossa on muurattu savupiippu?

Tekemiemme tiiveys-/savupanoskokeiden ja tarkastuksien mukaan yli puolet vanhoista muuratuista savupiipuista vuotavat. Vuotoja on usein savuhormista ilmahormiin sekä joskus jopa piipun ulkopuolelle saakka.

Mitä tapahtuu jos vuotoja on kattorakenteiden kohdalla tai kuivien yläpohjan eristeiden? Mitä jos hormit vuotavat huoneilmaan?

Kovan käytön, sään, kosteuden ja lämpötilanvaihteluiden rasittamina olleet vanhat savupiiput ovat tänäpäivänä merkittävä paloturvallisuusriski. Tiilien välissä oleva muurauslaasti on monesti rapautunut ja halkeillut pahasti, aiheuttaen vuotokohtia piippuun. Piipun epätasaiseen sisäpintaan kertyy herkästi nokea, aiheuttaen nokipalovaaran. Epätasainen hormin sisäpinta heikentää myös hormin veto- ja varauskykyä.

Katso video: savuhormin mureneva laasti

Hormipinnoituksessa käytettävällä massalla saadaan tukittua ja täytettyä kaikki tiilien välissä olevat rapautuneet ja haljenneet saumat. Pinnoitetun hormin sisäseinät ovat sileät ja tiiviit, mikä tekee piipusta paremmin vetävän ja paloturvallisen. Hormin sileään pintaan nokikaan ei pääse tarttumaan, mikä vähentää nokipaloriskiä ja helpottaa nuohoojan työtä.

Mikäli epäilet hormiesi olevan heikossa kunnossa tai nuohooja on maininnut asiasta, suosittelemme maksuttoman hormien kuntokartoituksen sekä tiiveyskokeen tilaamista. Erityisesti vanhat, kunnostamattomat hormit on syytä tarkastaa vuosittain. Vanhojen hormien ja tulisijojen kanssa ei kannata ottaa riskejä.

Hormipinnoitus on nopein ja edullisin tapa korjata vanha savupiippu. Korjaustarve todetaan maksuttomalla kartoituskäynnillä. Ota rohkeasti yhteyttä niin selvitetään tilanne!

Hormipinnoituksen edut

Vanhat muuratut tiilipiiput tarvitsevat hormien massausta

Hormipinnoitus soveltuu parhaiten vanhan muuratun tiilipiipun hormien kunnostukseen tulisijasta riippumatta. Työn pystymme suorittamaan omakotitaloon, kesämökkiin tai mihinkä tahansa kiinteistöön. Savupanoskokeella tarkastamme hormiston tiiveyden ja paloturvallisuusasteen ennen pinnoitustyötä.

Massakorjaus on nopein, paras ja edullisin vaihtoehto savupiipun kunnostamiseen. Hormipinnoituksia tehdään savu-, ilma- ja öljyhormeihin.

Hormipinnoitus (hormimassaus) ei ole mikään uusi keksintö. Ensimmäisiä pinnoituksia on toteutettu Suomessa jo noin 30 vuotta sitten. Tutkimusten mukaan pinnoitetun hormiston käyttöikä pitenee kymmeniä vuosia. Massaus lujittaa piipun rakenteen ja tekee siitä paloturvallisen sekä nokipalon kestävän.

Vanhan savupiipun korjaaminen mielletään yleensä kalliiksi ja pitkäkestoiseksi työksi. Monet pitävät ainoana korjaustoimenpiteenä savupiipun purkua ja uudelleen muurausta. Savupiipun purku ja uudelleen muuraaminen on vanhassa omakotitalossa niin hidas sekä työläs tehdä, että sen kustannukset nousevat usein kohtuuttomiksi. Hieman isomman tulisijan ja savupiipun purkaminen ja uudelleen muuraaminen voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia. Niin suureen investointiin ei ole lähellekään aina tarvetta, koska hormipinnoituksella pystytään korjaamaan monenlaisia ongelmia huomattavasti edullisemmin.

Pahoin rapautunut ja vuotava savupiippu aiheuttaa tulipalojen lisäksi paljon myös häkä- ja savuvahinkoja. Tuhannet suomalaiset altistuvat jatkuvasti savu- ja palokaasuille, koska vuotava hormisto mahdollistaa niiden pääsyn jopa huoneilmaan.

Tulisijan ja savupiipun kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti. Mikäli jokin vahinko sattuu ja huoltotoimenpiteitä on laiminlyöty, saattaa esimerkiksi vakuutusyhtiö kieltäytyä korvaamasta vahinkoja. Talonomistajan on siis hyvä tarkastuttaa tulisijat ja hormit ammattilaisilla, mikäli jokin mietityttää.

Mitä erityistä hyötyä on hormipinnoituksesta?

Hormisaneeraus parantaa merkittävästi kodin paloturvallisuutta

Hormipinnoitus on suosituin tapa korjata huonokuntoinen hormi. Se on myös edullinen tapa ennaltaehkäistä hormin vuotoja ja jatkaa sen käyttöikää kymmenillä vuosilla! Hormin tai savupiipun massakorjaus aloitetaan aina ilmaisella tiiveystarkastuksella. Hormipinnoituksesta käytetään myös nimitystä massakorjaus, hormisaneeraus tai liukuvalu.

Ellei savupiippusi ole täysin purkukunnossa, niin todennäköisesti hormimassaus on järkevin tapa kunnostaa kotisi hormit.

Kun savu- ja ilmahormit kunnostetaan massaamalla, saavutetaan seuraavia hyötyjä:

Helppo ja edullinen ratkaisu: Säästät valtavan määrän rahaa ja aikaa, kun vanhaa savupiippua ei tarvitse purkaa ja muurata uudelleen. Hormipinnoitus (hormisaneeraus) pystytään hoitamaan suurempaa sotkua aiheuttamatta, ripeästi ja pääasiassa katolta käsin.

Hormisi vetää ja varaa paremmin: Hormipinnoituksella hormien sisäpinnat pystytään palauttamaan uudenveroiseksi ja lujittamaan savupiipun rakennetta merkittävästi. Sileä ja kova pinta parantaa tulisijan vetoa ja tasoittaa lämmönvarausta. Pinnoitetun hormin huolto ja nuohous on myös huomattavasti helpompaa!

Varmistat kodin paloturvallisuuden: Yhä useampi vanhemman omakotitalon tulipalo saa alkunsa vuotavasta savuhormista tai nokipalosta. Hormipinnoituksella hormin rakenne lujitetaan ja vuotokohdat tukitaan 100%:sesti. Pinnoitus (saneerausmassa) sitoo irtonaiset ja irtoamassa olevat kivet uudelleen kiinni ja tukkii avonaiset saumat. Kun varmistat kotisi paloturvallisuuden hormipinnoituksella, niin vältät samalla myös vaaralliset savu- ja häkävahingot! Pinnoitetun hormin sileään sisäpintaan ei tartu myöskään nokea niin helposti, mikä pienentää nokipalon riskiä merkittävästi.

Kuinka massakorjaus tehdään? Massakorjaus on yleisin tapa huoltaa omakotitalojen tulisijojen hormit. Etenkin vanhemmissa taloissa kuten rintamamiestaloissa, hormien kunto voi olla huono. Massaus aloitetaan hormin puhdistuksella ja se kosteutetaan ennen massan levitystä. Hormit massataan 1-2 kertaa riippuen tilanteesta. Hormin tiiveys tarkastetaan ja massausta jatketaan tarvittaessa oikean tiiveyden saavuttamiseksi. Massakorjauksen voi tehdä myös talvipakkasilla, joten hormisaneerausta ei tarvitse odottaa kesään. Kovalla pakkasella hormin kylmä yläpohja lämmitetään. Pienellä pakkasella riittää, että sulkupeltiä pidetään auki ja piipun päälle asetetaan tukko. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan hormiesi tilanne!

Piipunhatun ja -pellityksen merkitys?

Piipunhattu suojaa hormeja rapautumiselta

Piipunpellityksen ja -hatun päätarkoitus on suojata savupiipun ulkopintaa sekä hormien sisäpintoja rapautumiselta. Tutkimusten mukaan yhteen hormiin sataa noin 100 litraa vettä vuodessa, mikäli sitä ei ole suojattu piipunhatulla. Tämä on yksi merkittävimmistä piipun rapautumisen aiheuttajista. Hyvin toteutettu pellitys on tietysti hyvännäköinen, mutta sen lisäksi se estää veden ja lumen kulkeutumisen vääriin paikkoihin.

Piipun pellitys toteutetaan yleensä kattoremontin tai hormipinnoituksen yhteydessä. Pellitystä ei kannata koskaan tehdä huonokuntoiselle piipulle, ennen kuin se on saneerattu kuntoon. Pellitys ei paranna piipun kestävyyttä vaan suojaa sitä vain rapautumiselta. Piipunhatun ja -pellityksen tarkoitus on suojata savupiippua sään rasituksilta. Pellityksellä savupiipusta saadaan myös tyylikkäämmän näköinen ja usein muuhun rakennukseen paremmin sulautuva. Me toteutamme piipunhattujen ja -pellityksien asennukset hormisaneerauksien yhteydessä.

Etenkin vanhoissa omakotitaloissa piiput ovat välilllä hyvinkin yksilöllisiä. Tällöin pellittäjältä vaaditaan pellitystaitojen lisäksi kokemusta erilaisista piipuista ja kattorakenteista.

Toteutamme piipunpellitykset ja piipunhattujen asennukset hormipinnoituksien yhteydessä omilla peltisepillämme. Voit pyytää tarjouksen pellityksistä maksuttoman hormitarkastuksen yhteydessä!

Back to top